fredag den 22. juni 2012

Tagine, cous cous og dahl

Min 75 årige mor kan stadig lave mad.
Ofte kommer hun susende om Tirsdagen hvor hun har handlet friske fisk og meget andet godt. En fantastisk berigende måde at være sammen på. Vi laver nemlig stadig mad sammen og hun har en god del af æren for hvad jeg ved.
Denne Tirsdag kom hun anstigende med lammekød, marineret og klar til Taginen med kikærter. Det blev til et fantastisk måltid med cous cous og dahl - To meget lette retter at supplere med. Tricket med disse tre retter sammen er at det udmærker sig ved at være fyldt med vegetabilsk protein, er vildt velsmagende og specielt Dahl kan gå som en ret alene. Lammetagine med Raz-el Hanut, rød peber og kikærter. Serveres med Daal, Cous Cous og salat.
Raz-el-Hanut er et marokansk blandingskrydderi, der egner sig fortrinligt til især lam. I forenklede udgaver kan det købes i speciel-forretninger, indvandrerbutikker el. på nettet - men ellers prøv at kigge i krydderiskabet: evt. for at supplere den købte - og safran skal der i. Tag 2 tsk. af hver el. noget af: hel peber, allehånde, oregano, kardemomme, ingefær gurkemeje, fennikelfrø, 1 stang kanel, 1/2 muskatnød revet,el. - blomme. et stort nip safran og lidt chilipulver efter behov. Og evt. flere efter smag.
Kværn det i krydderi(kaffe)-mølle el. morter. 1/2 kg reelt lammesmåkød fra kølle el. bov. - i ikke for små tern. 2 store løg grofthakkede 3 rensede røde peberfrugter i stk. ca. 1/2 kg tomater i store stk. (el. ds) 1/2 l. bouillon el. vand 3 spsk. raz-el Hanut 3 spsk olie 150 g opblødte kikærter (el. ds.øko) Ælt lammetern med raz-el Hanut og stil på køl - evt. fra morgen til aften.
Varm olie og sauter løg , brun så kød, tilsæt pebre og tomater og bouillon og ærter. Smag til med salt. Er du den lykkelige ejer af en smuk Tagine, lad retten simre færdig i en ca. 170-80 gr. varm ovn - gerne op til 1/2 -2 timer, kødet skal være helt mørt.
Ellers lad det simre på blusset i gryden, Server med Cous Cous (10 min. i skål med kogende vand) og en stor, blandet salat. Dahl af røde linser 250 g røde linser hel sort peber, stødt stjerneanis, nellikle, tørret chili, koriander, spiudskommen, hvidløg, gurgemeje, paprika 1 løg Brænd krydderier af en en tør gryde så de æteriske olier aktiveres. Tilsæt 2 spsk olivenolie og hakket løg og sauter. Tilsæt linser samt 5 dl vand. Kog til linserne er møre. Krydr med salt og server

1 kommentar:

Thomas DAHL sagde ...

Hov, hov !

Vi er nogle stykker der ikke bare vil blive spist af med trykfejl ...
Vi, alle os der heddder Dahl, forlanger den artikel skrevet ren så vi ikke udgør et eventuelt madobjekt for vildfarne gastronomer og skøre kokke !

Hilsen Thomas DAHL