tirsdag den 28. maj 2013

Fødevaresikkerhed . . .


Når der er hest i oksen og gammelt kød med nye datoer, er det en skandale.
Ikke fordi vi tager skade af lidt hestekød, men fordi det viser, at branchen handler uetisk.

- De mennesker, der producerer vores mad, skal fortælle sandheden, og der skal være transparens gennem hele kæden. Når man hører om alle de her tilfælde, kan man stille sig selv spørgsmålet: Hvad er det, vi ikke ved? F.eks. er sagen om hestekød i okselasagnen jo bare et lille hjørne, som nogen er dykket ned i, men hvor meget foregår der ellers?

En del af udviklingen skyldes, at fødevareproducenterne er blevet for store.

- Det er blevet et globalt fødevaresyndikat, som ikke levner plads til mindre håndværkere. De store kolosser har monopol, og det er dem, der sætter standarden. Som fødevarelovgivningen er skruet sammen i dag, er det meget vanskeligt for et mindre foretagende at løfte alle de administrative opgaver, som kræves, og derfor er det i dag næsten umuligt at åbne et lille slagteri.

 

 

Men er det kun producenternes skyld, at fødevarestandarden daler? Og det er da et relativt simpelt nej til det.
Der er mange årsager.
En årsag er, at vi som forbrugere er rykket ud af køkkener og har overladt det til andre at stå for aftensmaden. Vi har udviklet et ”produkt- og ingredienssamfund”.

- I dag bruger vi produkter og ingredienser i stedet for råvarer. Vi er blevet vant til, at al mad smager ens og stiller vores trang til sukker, salt og fedt, for det er det, industrien tilbyder os. Derfor kan vi heller ikke længere smage forskel på, hvad der er godt og skidt, en stor del af landets indbyggere er blevet fremmedgjorte i vores egne køkkener.

- I gamle dage vidste man, når smørret var harsk. Det kunne man smage og dufte. Det kan de færreste i dag. Der har vi tillid til, at produktet er pakket i en emballage, som viser, hvor lang tid det kan holde sig. Og er den dato overskredet, smider vi det straks ud i stedet for at dufte til det.

Jeg opfordrer forbrugeren til at stole mere på egne evner.

-         Brug dine sanser - se, mærk og duft til råvarerne, smag dig frem. Hvis du får lyst til at sætte tænderne i, så er det sikkert godt for dig. Prøv dig frem i eget køkken og gør det til en leg at tilberede og trylle friske råvarer om til nærende måltider.

-         Enkle måltider af gode råvarer er oftest de bedste. Forestil dig en omgang nye kartofler, på ristet rugbrød med rygeost og klippet purløg. Det er uhyre nemt og smager så englene synger.

Ingen kommentarer: