Når der er hest i oksen og gammelt kød med nye datoer, er
det en skandale.
Ikke fordi vi tager skade af lidt hestekød, men fordi det
viser, at branchen handler uetisk.
- De mennesker, der producerer vores mad, skal fortælle
sandheden, og der skal være transparens gennem hele kæden. Når man hører om
alle de her tilfælde, kan man stille sig selv spørgsmålet: Hvad er det, vi ikke
ved? F.eks. er sagen om hestekød i okselasagnen jo bare et lille hjørne, som
nogen er dykket ned i, men hvor meget foregår der ellers?
En del af udviklingen skyldes, at
fødevareproducenterne er blevet for store.
- Det er blevet et globalt fødevaresyndikat, som ikke levner
plads til mindre håndværkere. De store kolosser har monopol, og det er dem, der
sætter standarden. Som fødevarelovgivningen er skruet sammen i dag, er det
meget vanskeligt for et mindre foretagende at løfte alle de administrative
opgaver, som kræves, og derfor er det i dag næsten umuligt at åbne et lille
slagteri.
Men er det kun producenternes skyld, at fødevarestandarden
daler? Og det er da et relativt simpelt nej til det.
Der er mange årsager.
En årsag er, at vi som forbrugere er
rykket ud af køkkener og har overladt det til andre at stå for aftensmaden.
Vi har udviklet et ”produkt- og ingredienssamfund”.
- I dag bruger vi produkter og ingredienser i stedet for
råvarer. Vi er blevet vant til, at al mad smager ens og stiller vores trang til
sukker, salt og fedt, for det er det, industrien tilbyder os. Derfor kan vi
heller ikke længere smage forskel på, hvad der er godt og skidt, en stor del af landets indbyggere er blevet fremmedgjorte i vores egne køkkener.
- I gamle dage vidste man, når smørret var harsk. Det kunne
man smage og dufte. Det kan de færreste i dag. Der har vi tillid til, at
produktet er pakket i en emballage, som viser, hvor lang tid det kan holde sig.
Og er den dato overskredet, smider vi det straks ud i stedet for at dufte til
det.
Jeg opfordrer forbrugeren til at stole mere på egne evner.
-
Brug dine sanser - se, mærk og duft til
råvarerne, smag dig frem. Hvis du får lyst til at sætte tænderne i, så er det
sikkert godt for dig. Prøv dig frem i eget køkken og gør det til en leg at
tilberede og trylle friske råvarer om til nærende måltider.
-
Enkle måltider af gode råvarer er oftest de
bedste. Forestil dig en omgang nye kartofler, på ristet rugbrød med rygeost og
klippet purløg. Det er uhyre nemt og smager så englene synger.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar