fredag den 22. juni 2012

Tagine, cous cous og dahl

Min 75 årige mor kan stadig lave mad.
Ofte kommer hun susende om Tirsdagen hvor hun har handlet friske fisk og meget andet godt. En fantastisk berigende måde at være sammen på. Vi laver nemlig stadig mad sammen og hun har en god del af æren for hvad jeg ved.
Denne Tirsdag kom hun anstigende med lammekød, marineret og klar til Taginen med kikærter. Det blev til et fantastisk måltid med cous cous og dahl - To meget lette retter at supplere med. Tricket med disse tre retter sammen er at det udmærker sig ved at være fyldt med vegetabilsk protein, er vildt velsmagende og specielt Dahl kan gå som en ret alene. Lammetagine med Raz-el Hanut, rød peber og kikærter. Serveres med Daal, Cous Cous og salat.
Raz-el-Hanut er et marokansk blandingskrydderi, der egner sig fortrinligt til især lam. I forenklede udgaver kan det købes i speciel-forretninger, indvandrerbutikker el. på nettet - men ellers prøv at kigge i krydderiskabet: evt. for at supplere den købte - og safran skal der i. Tag 2 tsk. af hver el. noget af: hel peber, allehånde, oregano, kardemomme, ingefær gurkemeje, fennikelfrø, 1 stang kanel, 1/2 muskatnød revet,el. - blomme. et stort nip safran og lidt chilipulver efter behov. Og evt. flere efter smag.
Kværn det i krydderi(kaffe)-mølle el. morter. 1/2 kg reelt lammesmåkød fra kølle el. bov. - i ikke for små tern. 2 store løg grofthakkede 3 rensede røde peberfrugter i stk. ca. 1/2 kg tomater i store stk. (el. ds) 1/2 l. bouillon el. vand 3 spsk. raz-el Hanut 3 spsk olie 150 g opblødte kikærter (el. ds.øko) Ælt lammetern med raz-el Hanut og stil på køl - evt. fra morgen til aften.
Varm olie og sauter løg , brun så kød, tilsæt pebre og tomater og bouillon og ærter. Smag til med salt. Er du den lykkelige ejer af en smuk Tagine, lad retten simre færdig i en ca. 170-80 gr. varm ovn - gerne op til 1/2 -2 timer, kødet skal være helt mørt.
Ellers lad det simre på blusset i gryden, Server med Cous Cous (10 min. i skål med kogende vand) og en stor, blandet salat. Dahl af røde linser 250 g røde linser hel sort peber, stødt stjerneanis, nellikle, tørret chili, koriander, spiudskommen, hvidløg, gurgemeje, paprika 1 løg Brænd krydderier af en en tør gryde så de æteriske olier aktiveres. Tilsæt 2 spsk olivenolie og hakket løg og sauter. Tilsæt linser samt 5 dl vand. Kog til linserne er møre. Krydr med salt og server

mandag den 18. juni 2012

Vi er amputeret fra naturen

Vi er amputeret fra naturen... Mit seneste debatindlæg i Politiken, som fik en del kommentarer med på vejen. Gennem de sidste mange årtier har vi dyrket en gennemindustrialisering af landbruget. Vi skal finde alternative løsninger end industrien, for at genskabe forbindelsen. http://politiken.dk/debat/ECE1653438/danskerne-er-blevet-amputeret-fra-naturen/

søndag den 17. juni 2012

Gnocchi med anjoser og vilde urter

Her en af mine simple og absolutte favoritter. Gnocchi med anjoser, citron og masser af urter. I denne version har jeg brugt et hav af forskellige vilde og dyrkede urter - man kan simpelt nøjes med eks. persille. 1 pose gnocchi 1-3 ds anjoser i olivenolie ½ saft og skal af citron 4 spsk olivenolie Urter: Koriander, strandtræhage, strandkål, mustard greens og andre urter du kan lide. ½ finthakket løg 3 tomater Salt og peber Gnocchi koges i vand med salt og lidt olie efter anvisning på posen, ofte 3 minutter. Pluk alle urter af mustard greens og kom dem i et fad med hakket løg, skårne tomater. Hæld olien fra anjoserne, hak dem groft og kom dem ved urterne sammen med citronsaft, olivenolie og skårne tomater. Hæld vandet fra gnocchi og vend dem med urter og de øvrige ingerdienser. Krydr og server straks.

fredag den 15. juni 2012

Uden for kontekst II eller musik III

Svoger Klaus er yderst musikalsk. Imidlertid får jeg appetit og får lyst til mere når jeg hører lyde der inspirerer. Ikke fordi de er på tourne men Vildensky skal nævnes for anderledes tilgang til universet LYD. Svoger Klaus er min ven.

tirsdag den 12. juni 2012

Asparges i kalvefrikassé

Dette er en af mine absolutte favoritretter når foråret er kommet. Der er to gyldne tricks: Kog kalvekødet nok og sammen med de hvide aspargesskræller samt ender af både grønne og hvide asparges. Det næste trick er at legere den let jævnede sovs med æggeblomme rører med lidt fløde, mælk og citronsaft!! Så synger det hele i silkehimmelen. 500 g studekød 500 g asparges hvide ell grønne 10 sorte peberkorn 3 laurbærblade 500 g nye kartofler 3 spsk hvedemel 3 æggeblommer 3 dl fløde 13% eller ½ mælk ½ fløde Saft af ½ citron 5 g smør 1 bdt dild Salt og friskkværnet peber Skræl asparges hvis de er hvide (søg på video på madbio.com) Kog kødet i rigeligt vand i ca 1½ time til det er mørt. Jævn skyen i en lille melbolle af smør og mel. Kog kartoflerne i vand med salt. Pisk æggeblommer, citronsaft og fløde i en skål og pisk det sammen. Skær kødet i skiver, kom det i et fad og drys med salt. Sæt asperges over at dampe i 1½ dl vand med salt i 2 minutter. Sigt 2 dl kogende sovs ned i æggefløden og pisk det sammen. Hæld det tilbage til resten af sovsen og kog det forsigtigt op under piskning. Tilsæt asparges og server straks med kogte kartofler og hakket dild

mandag den 11. juni 2012

Sund sovs???

Her er den sundste sovs jeg kan komme på. Stegte hornfisk med salsa af friskjuicet spinat og karse. De fleste har svært ved at lave sovs, og når det endelig sker er der for meget smør og mel indblandet. Her laver jeg den sundeste ret med sovs af spinat, karse, ingefær, citron og lidt chili. 500 g hornfiskefileter ell. anden fisk 2 spsk durummel eller groft mel til panering 200 g spinat Lidt karse ½ citron 1/4 frisk chili 10 g frisk ingefær 150 g kartofler pr person Tilbehør - bataviasalat eller andet grønt 2 spsk olie til at stege i Sæt vaskede kartofler over at koge med lidt salt. Fjern finner fra hornfisken. Vend fileterne i melet og steg dem ved god varme i olien til de er gennemstegte og sprøde. Imens juices spinat, karse, chili, ingefær og citron med skal, til grøn puré. Krydr. med en smule salt. Rens salat og skær det groft. Anret hornfiskefileterne på salaten og kom lidt spinatsalsa ved. Server straks med kartofler. Jeg drak en mild gazpacho dertil - så bliver det vist ikke sundere.

søndag den 10. juni 2012

Madspild eller Mollys krabber??

Det er svært at sige om det er madspild på en ny måde eller om det er dyrenes beskyttelse der skal juble. Molly gjorde det imidlertid flere gange. Molly er 5 år og var med min søster på arbejede grundlovsdag da børnehaven havde lukket. Søster Lene har VILDNIS,- den stand i Torvehallerne der sælger vilde høstde sager. Så Molly var først med i skoven for at finde skovsyre, skovmærke og meget meget andet til min søsters bod for at sikre lageret til de kommende dages salg. Herefter tog de til Bramsnæs havn, hvor min søster havde et ærinde. Her blev det også til en gang børnefangede strandkrabber. En musling på en klemme i en snor og vupti så er der som regel bid fra broens dybe vand. Børn jubler som om de har vundet i lotto ved denne simple fangstmetode. Jeg fik en meget træt men smilende Molly hjem og blev som råvareglad og kogelysten smilende over en halv spand med krabber. Da klokken var mange besluttede jeg at tilberede dem dagen efter. Men det skulle jeg aldrig have gjort, for da jeg kom hjem fra arbejde havde min søde kone Mette og Molly sat dem alle ud igen. De synes begge at det var synd og de havde ikke lyst til at spise de fredelige - men barsk udseende skabninger. Jeg tror begge hold synes det er madspild.