fredag den 20. april 2012
Når man høster naturen
Skvalderkål, ramsløg, mælkebøtter, porse, slåenblomster, askebark, strandkål, tidsler, kvan, skovsyre, bellis, hyldeblade og meget meget mere af vilde urter og blade kan spises.
Vi høstede de første ramsløg til kasserne helt tilbage i 1997 og har gjort det lige siden. I denne uge er der også skvalderkål med. De er milde, let bitre og en af de relativt tilgængelige urter som kan findes i mængder.
Hvis alle kasser skulle have askebark eller skovsyre skulle vi både rydde skoven og bruge en mindre formue på høst.
Selv på disse relativt forekomne urter der endda på sin vis dyrkes gratis da de gror ukultiveret=vildt er høstprisen høj da det selvfølgelig foregår 100% med håndkræft.
De plots der kan høstes på skal lokaliseres og sirligt må man høste sig vej igennem skoven.
Men det er en rigtig fin spise og i klimaoptik kan det næsten ikke være bedre. Skov er et af de arealer der rigtig binder CO2 og en skov som Barriskov der er både øko og FSC certificeret arbejder efter alle kunstens CO2 regler. En skovbund opererer i klimamæssig henseende også fantastisk, hvis skovbunden ikke maltrakteres af det man kalder traktose. Selvflgelig er det træmassen der er den store "CO2 binder". Barritskov behandles ekstremt nænsomt og er med sin vækst i vedmasse med til at neutralisere Aarstidernes CO2 emissioner.
På den måde synes vi, at de vilde råvarer fra skoven står som eksempel på klima og fødevare der går fantastisk hånd i hånd. Og vi ved godt at det ikke kan mætte alle vores munde, men som inspirator og formidler og tilbehør i dine retter, fungerer de godt.
Billeder er i vrigt taget af Rishi fra Happyliving og er en forsmag på det der venter i den kommende bog, om safter som både er traditionelle safter og alt fra den vilde natur. Glæd jer til Rishi´s fantastiske billedunivers!
Så sørg for at nyde den mangfoldighed som den vilde naturn byder på - og sæsonen er sat ind.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar