lørdag den 31. december 2011

Gastronomisk biking


Hver Søndag går det over stok og sten på Mountainbike i skovene. Det er friheden fra verdensrytmen der kalder. Op til 5 timer i hurtigt tempo hvor endorfiner sættes fri og naturens elementer bestemmer. Det er drengeklubben i fri jargon men også et afsindig mentalt pusterum fra det hele.

Jeg føler mig mere og mere overbevist om at en stor del af klodens og dens indbyggeres skavanker kommer fra det det faktum at vi er isoleret fra naturen. Vores forståelse, indlevelse og især stress, depressioner, damp og mange mange andre livsstilsygdomme delvis udvikler sig globat fordi vi ikke er i kontakt med urkræftorgelet og den natur vi kommer fra.

Min kontakt er der i arbejdslivet med gårdene, gartnerne og råvarerne men betydeligt at der også er en helt meditativ tilgang, som i den ro jeg finder på min cykel.
Og der er så meget derude. Min gode livsven Jesper (på videoen og min kogeven fra de fleste kogebøger), kan lugte en svamp på lang afstand. Året igennem må ræserteamet gøre holdt, efterhånden som de forskellige svampe kommer. Og tænk, sådan en nytårsaftens dag som her i rimfrost, tidligt om morgenen, finder han de fineste østershatte. Der var til os begge.
På videoen viser han hvordan de høstes:) og du får gode råd med på vejen.

Kom ud i naturen.

Søren

fredag den 23. december 2011

Børn i køkkenet


På videoen er der gang i aftensmaden hvor Molly på 5 laver grøntsager med sin veninde.

Børn kan sagtens være med i køkkenet. Og med lidt instruktion kan de endda fra 5 års alderen bruge de skarpe knive. Molly har siden hun kunne sidde selv været med i køkkenet.

Gør det til en vane at indrage børnene med helt konkrete opgaver, når der laves mad, dækkes op og vaskes op. Børn udvikler en fin forståelse for mad, forstår sammenhænge i råvarer og mad,- og får mere lyst til at spise resultatet hvis de har været med.

Og det fine er at man får talt med sine børn samtidig - utroligt nok en af de store mangler i dagens familier. Vores børn er i alderen 5 - 22 og de kan alle lave mad. Molly på 5 er i stand til at lave en brøddej fra bunden, skære grøntsager, skrælle kartofler og så en hel masse pluddervand med krydderier og snadsk hun laver i sit eget køkken.

Fra vores arbejde i Haver til Maver www.havertilmaver.dk har forskning fra DPU vist at børnene får deres første møde med gastronomiens håndværk. I haverne tilberedes der ca. 10.000 måltider om året af børn. Alt fra kartoffelsuppe til wokretter - og det interessante er at de spiser op. Dét at de bruger rigtige skarpe knive er essentielt. De er i stand til at gennemskue hvis de derhjemme får en smørrebrødskniv til at skære med istedet for en "rigtig" kniv. De vil gerne tages seriøst og føle at det de laver er værdifuldt. Start her i julen når anden skal fyldes med svedsker og æbler. Jeg ved at det kan føles besværligt i en stresset hverdag, men den energi man giver sine børn på dette felt, får man tifold igen.
Og så husk selvfølgelig at passe på det kogende vand og de skarpe genstande.

fredag den 16. december 2011

Haver til Maver som tegnefilm


I Haver til Maver arbejder vi på at udbrede børnenes sammenhængsforståelse, udvikling af deres fotosytetiske grøntsagsenergi og helt banalt - også at forbedre deres samarbejde. Skolehaverne er nu nået så langt, at de en fast del af hele Fredenborgs kommunes 3 og 4 klassers pensum. De kommer på gården 8 gange pr hold og har deres første kokkeskoleoplevelser, gartnerkursus og naturforståelseskursus.
Se den glade film som ender med at vise en af de utroligheder som børnene møder i forløbet.
Hvad sker der når man spiser rødbeder??
se mere på www.havertilmaver.dk

E du interesseret i forskningsrapporten, fortaget af DPU som viser kvaliteterne:

http://pure.au.dk/portal/files/39824301/HAVER_TIL_MAVER_rapport_august_2011.pdf

Pop up fra sommeren - 550 spisende i timen



Her et lille lik fra den fineste popup i sommers.
Det var en af de vildere streetrestauranter jeg har været med til. Dag 2 kom der 1100 og spiste på to timer. Helt vild logistikmanøvre med de få hænder vi var tilstede.
Vi elsker at komme ind i byen og mødet mellem mennesker, byen og landet. På en interessant vis føler man sig i live og i kontakt.

I det nye år vil jeg ud på gaderne rundt i landet og vise flaget.

Ud i virkeligheden.

søren

torsdag den 1. december 2011

Ude af kontekst??


Det har nok ikke så meget med mad og gøre - og alligevel.
Min fritid går til dels med at cykle Mountainbike med gode venner. En relativt stor gruppe af gode venner og bekendte har fundet sammen om de 2 hjul. Hver Søndag cykler vi i skovene i op til 5 timer pr tur. Fuld fart, høj puls, træning, sved, intensitet så jeg falder i søvn straks jeg er hjemme.
Turene er også indbegrebet af kontakt med naturen og mig selv. Jeg kan mærke hver en celle i min krop, dufte hvert et skovstykke. Om det er 15 graders frost eller 35 graders varme cykler vi. Aarstiderne skifter. Specielt i frostvejr med islag, snestorm mine MontBlanc luffer og monterede pigdæk, mærker man at man lever.
Radikalt anderledes and at stå på løbebåndet i Fitness.dk.

En ting er sikkert. En af succesparametrene på en sådan tur er at spise fornuftigt inden, under og efter. Ellers er præstationene simpelt uladsiggørlige!
Et af de vigtigste komponenter er at spise fornuftigt dagen før. Masser af råt, fibre og gode sunde kulhydrater. Grøntsagssafter er også unikke - eks. rødbedesaften med pebberrod og citron, spædet med æblesaft for at mildne og balancere det søde mod det basiske. Økobarer undervejs, fyldt med spirulina, figner og andet guf sikrer energien. Efter turen er det store rugbrødsfrokost med sild og alt det gode.
- Maden er vigtig for at holde maskinen kørende.

På billedet er jeg i Wales med 4 cykelvenner. En dagstur på 9 timer og 3 gange i ca. 900 meters højde. Gennmen flodslugter, græsbakker, stennedkørsler, gennem åløb og små landsbyer. Intenst anderledes og - fantastisk livgivende.
De gamle mineområder blomsterer med en anderledes turisme.

Mountainbike er friheden.