onsdag den 12. december 2012

Julesild! Bide, stegte & karry

Julesild Min kære mor og farmor har lært mig et par gode julesildetraditioner.

Husker faktisk stadig, omend ganske svagt min morfars gamle rigtig Købmandsbutik i Stubbekøbing. Kaffemøller, store dåser med puddersukker, skuffer med gule ærter OG i kælderen stod altid en rigtig kæmpe trætønde med salte sild. Aviser og træsaks til at zappe og pakke med. Et unikt univers der er forsvundet fra danmarkskortet. Tror han var en af de sidste rigtige købmænd.

Lillejuleaften fik vi altid bidesild hos min farmor. Ganske simpelt.

Salte sild renses og udvandes i rigeligt koldt vand. Koges i usaltet vand, indtil det værste salt er væk. Koges sagte møre i vand (pocheres) med laurbær og peber og spises lune med sur æblekompot. Et spartansk let måltid så man er klar til julesulen de kommende juledage. Det lyder måske aparte men det er helt igennem fantastisk.

Karrysild med æbler og løg lærte jeg af min mor - og hele familien incl. alle børn efterlyser den altid til jul. Se hvordan på videoen. Ellers er det ret let:
Naturligt modede sild skæres i stykker, løg hakkes og sauteres i en kende olie, til hakkede madæbler uden skræl. Tilsæt karry, køl af, vend lidt creme f og mayonnaise deri sammen med sild. Køl af og server med dild.

Og så de stegte. Ferske fede sild smøres med stærk og grov sennep på indersiden. Vendes i mel og steges gyldne. Lægges i lun lage af rødløg, timian, peber, hvidløg.

Og husk at lave dit eget krydderfedt med gumset svedsker, løg og æble fra anden.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

This info is worth everyone's attention. How can I find out more?
My page :: additional resources