tirsdag den 3. januar 2012

80/20 Mad - et fremtidsscenarie?

80/20 Mad – et fremtidsscenarie?
Følgende lyder måske en kende nørdet, men vi mener det faktisk. Vi tror på at fremtidens måltider kan komme til at hedde 80/20 Mad. En helt enkel model, hvor 80 % af dit måltid kommer fra planteriget og 20 % er animalsk. Og hvor maden er dyrket så tæt på dig som muligt.

Med 80/20 er maden: Mere råt mindre kogt - Mere groft og mindre hvidt - Mere gård og mindre industri – Mere grønt og mindre animalsk.

Det er ikke en slankekur, et kedeligt nytårsforsæt eller en hippiekur. Men hvorfor ikke spise mere lokalt, efter årstiden og efter videnskabelige anbefalinger for hvad der er godt for både dig og planeten?
Den gode nyhed er, at det faktisk også smager godt.

Med en 80/20 hverdagskost, vil du mærke de danske sæsonernes råvarer og få fyldt dine vitamin- og mineraldepoter på naturligste vis – og du får masser af fibre. Mens 80/20-kost er til din egen fordel, er der også den bonus, at du gør noget godt for planeten. Forskning fra Agrimondeinsituttet har dokumenteret, at hvis vi spiser efter principperne om maksimalt 20% animalsk energi og minimum 80% fra planteriget, vil der være nok mad til en planet med 9 mia. mennesker!

Nogle af jer er der sikkert allerede. Andre er på vej, men gennemsnittet i landet er stadig langt fra.


1 ko = 60 ton gulerødder
Der er mange gode grunde til at spise 80 % plantebaseret og lokal kost. I dag er en gennemsnitsdanskers indtag ca. 60/40, altså dobbelt så meget animalsk energi. En ko kræver som tommelfingerregel en hektar. Samtidig kan man på en sådan hektar eksempelvis dyrke 60 ton gulerødder. Ergo langt mere mad pr. hektar – og uden koens CO2-prutter. Spiser du mere plantebaseret, optager dyrkningen af lige netop din mad langt mindre plads.

Du tager samtidig hensyn til miljøet, fordi råvarerne er dyrket lokalt. Ultimativt er det naturligvis, hvis de er dyrket inden for dit synsfelt – det arbejder vi også på, men der er nok et årti eller to før vi kan det.

80/20 kassen
Vi har gjort det let for dig at tage springet til en 80/20-kost og har lavet 80/20 MaaltidsKassen. 3 maaltider til 4 personer hvor den ene dag er med kød, en dag med fisk og den dag sidste vegetarisk. Aftensmåltider som er lette at tilberede, men som stadig kan inspirere dig gastronomisk. Og hvis du synes, det er en for stærk kop kaffe at springe ud i, så start med en enkelt uge, og løb dig langsomt i gastronomisk form. Så kom i gang med 80/20. Det er godt for dig. Og godt for planeten.

Og hvordan ser ernæringssammensætningen ud i maden:

De offentlige nordiske anbefalinger,-
NNA – Nordic Nutricient Recommandations:Gennemsnitslig 80/20 ernæringssammensætning i måltiderne:

God lokal 80/20 kogelyst
Søren Ejlersen

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hvornår kommer 80/20 kassen? Den virker som hånd-handske til vores familie :)

sejlersen sagde ...

Sorry - vi kalder den stadig "den grønne Kasse - 80/20 Kassen"
http://aarstiderne.com/MaaltidsKasser/MaaltidsKasse-DenGroenneKasse.aspx

niels peter flint sagde ...

skønt Søren - men hvad med at koble de lokale haver på???? og måske egentlig også blive helt vegge evt. med nogle insekter, der er ret mange særdeles delikate insekter der kan spises på mange måder - for ikke at tale om lidt orme og noget dejlig rå fisk og vandmænd (fik nogle helt fantastiske i Kina) ;-)