lørdag den 22. oktober 2011
Ståpladser til Boller i Karry???
Nu kan du smide dine børn af 15.30, hente dem igen 17.45 hvor de i mellemtiden har lavet mad til familien.
Vi har i årne haft titusindvis af børn på gården og trænet i metoder der skaber madglæde. Gastronomisk børnefeber. Ultimativ kogeinvolvering.
Vores nye tiltag "Børnenes Maddag" ser vi frem til. Nu kan man "gå til Boller i Karry", Lasagne, Wokret og andre potentielle Livretter. Er man kasseelsker kan man bestille min Kasse "Livretterne" til ugen efter hvor man kan gentage succesen med en maddag hjemme i familien.
Forskning fra DPU i vores hjertebarn, Haver til maver, viser entydigt at børn gerne vil være med i køkkenet. De elsker store skarpe knive, at blive taget seriøst, at blive hørt i køkkenet. Og de ender med at spise resultatet og vil have mere.
Hjælp os med at sprede budskabet!
Billetter kan købes her.
http://www.billetnet.dk/search.php?tm_link=tm_header_search&language=da&keyword=b%C3%B8rnenes+maddag
Velkommen unge mennesker!!
Søren
Etiketter:
Boller i Karry,
børnenes maddag,
DPU,
haver til maver
mandag den 17. oktober 2011
Det man høster i naturen - vildnis
En del af fremtidens køkken vil absolut komme fra vilde høstede råvarer. Det nordiske køkken taler meget om vilde sager, og det er 12 år siden at vi i Aarstiderne høstede de første ramsløg, skvalderkål og brændenælder til kasserne.
Min søster, Lene Ejlersen, er i den grad gået mig i bedene og har åbent en bod i Torvehallerne, som jeg faktisk er svært misundelig på. Den hedder VILDNIS. Hun høster selv og køber resten fra forskellige sankere. De høster havtorn, skovsyre, kvan, porse, strandtrehage, strandportulak, svampe og meget andet. Alt sammen vildtvoksende råvarer som smager unikt og fortræffeligt. Råvarer som du ikke lige ser andre steder end i vildnisset.
Det interessante er, at hendes bod giver stor opmærksomhed. Hun opfatter sig efterhånden som et levende leksikon, da spørgsmålene flyder til hende i en lind strøm fra de mange der besøger hendes bod. Mange er tilbageholdende med at købe, da de lige skal finde ud af hvad man nu bruger eks. syre til - men en ting er sikkert - interessen er kommet for at blive.
Sej søster jeg har.
onsdag den 12. oktober 2011
Fremtidens køkken
Nyd bøfferne mens de er der
Verdens fødevareproduktion bliver til stadighed mere effektiv og sofistikeret. Sæsonerne er til dels udvisket så man kan få alt året rundt og verdens fødevarer bliver kørt, sejlet og fløjet ind så friskhed ikke længere er et issue. Vi er med andre ord er vi godt kørende, lidt forkælede i ganer som maver og verdens smage er altid lige i nærheden af os.
Fødevareindustrien er trimmet så der dyrkes effektivt i lige rækker med stort udbytte og ensartethed. Det er ikke længe siden at det så helt anderledes ud. For ikke mere end et par generationer siden kunne en enkelt landmands arbejde føde 6 mennesker. I dag er det nærmere 60. Olien er en væsentlig faktor i denne fantastiske udvikling.Vi hælder den på traktorer så vi kan producere primært ris, korn, majs og sojabønner til os og de dyr vi spiser. Vi fragter råvarer verden rundt og processer den med olien og regner man olieforbruget efter i forhold til fødevareproduktionen svarer det ca. til at 22 mia mennsker arbejdede direkte med landbrug og fødevareproduktion. Tænk engang. Fødevareproduktion er næst efter transportsektoren den største oliesluger.
Forestil dig lige engang når vi rammer det der populært kaldes ”oilpeak”. Når olieressourcerne rinder ud og vi skal finde andre veje for at producere råvarer. Så ser vores køkken helt anderledes ud. Vi skal spise mindre kød og vi skal spise lokalt. Det Nordiske køkken for helt uden kamp og markedsføring en enorm succes idet det er de lokale afgrøder der kan handles for penge.
Vi vil udvikle en magisk mangfoldighed og betragte den vilde natur som vores mest fantastiske spisekammer. Vi er tyvstartet med svampe, manna, bøgeskud, ramsløg, strandkål, tang og meget andet som vokser helt af sig selv uden hjælp fra mennesker eller maskiner. Disse råvarer skal blot findes og høstes. Industriens monokulturelle ensartethed vil stå tilbage som smagløs uopfindsomhed imens de vilde skud, lokale sekundærmættede krdderurter og sæsonens råvarer for alvor vil være delikatesser.
I 2010 bruges der cirka 250 l kul sort diesel pr ko for at opfoster den – eller én hektar i areal for at brødføde en den. Bondelogikken må derfor være synlig for enhver. Vi skal spise mindre kød. I dag får vi ca 50% af vores Kcal fra vegetabilske kilder og 50% fra kød. I fremtiden bliver det nærmere en 80/20 model.
Men kære læser, det bliver fantastisk. Tænk på at der uendelige sorter krydderurter, gulerødder, korn, linser, tomater og alskens andet. Det bliver smagsfuldt, varieret, sæsonbetonet, underfundigt og økologisk.
Produktionen af gødning og anden kemi er nemlig også baseret på fossil energi.
Og så krøllen på halen. Det bliver helt vildt lokalt. Tænk at genopdage relationen til nature, bondegården, årstidernes skiften og mødet med rigtige mennesker der producerer det du skal leve af.
Velkommen til fagre ny natur
Søren Ejlersen
fredag den 7. oktober 2011
Aber og biller er glade for Økologi
Zoo var på besøg med 2 fodermestre og chefen. Carsten Søren og Niels kom for at diskutere samhandel med Aarstiderne for at sikre økologisk mad til store som små dyr i Kbh Zoo. Når vi spørger ind til hvad dyrene siger til konventionelt kontra økologi bliver man relativt overrasket. De skræller bananerne for aberne og insekterne for decideret problemer hvis de for konventionelt frugt og grønt. Se videoen:) om dyrene i københavns zoologiske have. De har haft svært ved at få råd til økologisk frugt og grønt grundet mindre budgetter. Gennem de sidste år har vi diskuteret forskellige modeller med dem for at få gang i denne samhandel. Jeg tror at vi er ved at være der. Delvis overskud, restesalg og dynamik, kommer til at være løsningen om alt går vel.
Etiketter:
aber,
baby leaf,
biodynamik,
københavn zoologiske have,
økologi
søndag den 2. oktober 2011
Når man endelig synder
Vi snakker rigtig meget om 80/20 køkkenet hvor det gennemsnitlige indtag af animalsk KCal energi max udgør 20% af den samlede mængde energi. Det skal naturligvis ses som et gennemsnit over en given periode, eks. uge eller måned.
Derfor er det Ok at synde, blot man er bevidst om konsekvenserne. Og når man så endelig gør det, er det dejligt at gøre det med manér.
Jeg var på landet med min far. Efter en meget meget mang travetur på Møns Klint var det en fornøjelse at tilbedere god mad. Diverse salater, råstegte kartofler med et krydderurtehav og det bedste,- auberginer stegt sammen med de møreste bøffer. Auberginerne tilsættes et helt hvidløg, med fed i skiver og en relativt overdreven mængde frisk salvie. Hvidløg og salvie friteres så gylden smag og sprødhed forekommer. Auberginerne suger kødsaften fra bøfferne.
Velbekommen
Abonner på:
Opslag (Atom)