mandag den 12. september 2011

Redzepi og Hans HerrenPå symposium med René Redzepi på årets MAD Foodcamp var der talere med kaliber. Nogle af verdens bedste kokke, de vilde natursamlere og forskere der har bevist et og andet. Kokkene og samlerne kan jeg skive om ved anden lejlighed. Forskerne var af en særlig kaliber, - en af dem var Hans Herren.

Manden der har inspireret os til det vi kalder 80/20 fremtiden. 80/20 landbruget eller 80/20 MAD.
I Hans Herrens forskning er der global balance i verdens bondegårde. Microlandbrug i økologiske eller biodynamiske metoder hvor der ikke tilføres energier fra externt hold. 80/20 balancen består i at den mangfoldige bondegård eller det enkelte måltid balancerer således at der max er 20 % animals energi og hele 80% vegetabilsk energi.

Altså et voldsomt mere plantedomineret køkken og landbrug end det vi ser i dag. Hvis vi ser på et landbrug er der forskellige nøgletal. Man siger f.eks. at en ko kræver en hektar og i levetiden ca. 250 l diesel før den er klar som slagteko.
Det betyder at en lille bondegård med 100 køer på 100 hektar kun netop kan mætte kvæget hvis den skulle producere maden til besætningen.

I dag sejler vi enorme mængder foder ind til kvæg og svin, hovedsageligt fra sydamerika. Det er givet ikke fremtiden. Danmark har 25 mio svin i skrivende stund i alndets stalde, et stort antal kvæg og en enorm import af foder. 5 svin pr indbygger.

Hans Herren er personligt frustreret da Eu ikke har taget forskningen til sig. En af hovedpointerne i kalkulationerne er at man kan brødføde 10 mia mennesker i en økologisk 80/20 model.

Vi må undersøge sagen, mere herom senere.

Ingen kommentarer: