torsdag den 11. april 2013

Frø er ikke bare frø er ikke bare frø

En grøntsag er ikke bare en grøntsag er ikke bare en grøntsag På Barritskov, Krogerup og Billeslund nørder vi med frø. Man tænker måske ikke så meget over det, når man sætter i tænderne i en gulerod - men der findes tusindvis af sorter af eks. gulerødder.

På vores 3´de gård, Billeslund har vi været oppe på at dyrke 17 sorter gulerødder til kasserne! Specielt på Barritskov og Krogerup går vi særligt til den i microscala. Svend Daverkosen, vores landbrugschef er asvarlig Aarstidernes del af et projekt i samarbejde med Århus universtet, Agro-Tech, Dansk Landbrugsmuseum og Aarstiderne.

Per Kølster og Chris Russell er alvorligt med i dette arbejde og vi forsøger udover at "bevare kopier", samtidig at kommunikere vigtigheden af denne mangfoldighed. Det betyder at der på marken på Krogerup, er bevaret 18 sorter jordskokker og et anseeligt antal sorter peberrod. Min egen drøm er at eks. jordskokkerne, peberrod, majroer etc ikke bare bevares som en "sikkerhedskopi" men at de opformeres og ender i jeres gryder og munde.

På samme måde startede vi for mange år siden som en af de første, systematisk at dyrke farvede gulerødder. Magien er derude og venter blot vi får taget fat og undlader at ensrette planetens sorter men tager fat i mangfoldigheden. Det er fremtiden for planeten. Læs meget mere om projektet her: /

Ingen kommentarer: