mandag den 5. november 2012

På askebark, syre og slåenblomst

Kan man spise askebark? Og i givet fald hvordan.
Det var et af de spørgsmål da Umahro og jeg lavede SAFTER som netop er udkommet.

Da vi kastede os over "det vilde kapitel" i bogen, fik vi naturligvis vores troldkvinde Trine Møller Kopp der husere i skovene ved Barrit, til at høste alt spiseligt fra skoven. Selv mener jeg at have en kende erfaring fra det vilde (bl.a fra min søster Lene, Miles Irving ++), men Trine - hun kender alle hjørner af skovens spiselige gemmer.

Dte var en relativt overvældende oplevelse at modtage en halv palle med alverdens spiseligt fra skoven. Lungeurt, matsvioler, slåenblomster...og Askebark. Der var naturligvis også de mere gængse som ramsløg og mælkebøtter.

Vores arbejde bestod så i at finde vej i kombinationer til te, safter, greenies etc hvor de vilde urter kunne spille en værdi rolle.

Askebarken viste sig at være en af de mere interessante. I varme drikke - alvorligt bitterm,- men i koldinfusioner gav den drikke en fantastisk dybde og let bitterhed. Sammen med skovsyre og citrusskal optrådte der pludseligt et mindre smagsmirakel.Det samme skete for slåenblomster. Jeg har aldrik hørt om anvendelse af denne blomst. Slåenbær har jeg lavet kryddersnapse af i de sidste 20 år men blomsten??? Hvad gør man me den. Igen ganske simplet og genialt at lave te af. Evt. tilsat en smule citron eller citrus skal og man har en fantastisk fornyende drik.Ingen kommentarer: