mandag den 23. august 2010

Fremtidens køkken

Nyd bøfferne mens de er der
Verdens fødevareproduktion bliver til stadighed mere effektiv og sofistikeret. Sæsonerne er til dels udvisket så man kan få alt året rundt og verdens fødevarer bliver kørt, sejlet og fløjet ind så friskhed ikke længere er et issue. Vi er med andre ord er vi godt kørende, lidt forkælede i ganer som maver og verdens smage er altid lige i nærheden af os.
Fødevareindustrien er trimmet så der dyrkes effektivt i lige rækker med stort udbytte og ensartethed. Det er ikke længe siden at det så helt anderledes ud. For ikke mere end et par generationer siden kunne en enkelt landmands arbejde føde 6 mennesker. I dag er det nærmere 60. Olien er en væsentlig faktor i denne fantastiske udvikling.Vi hælder den på traktorer så vi kan producere primært ris, korn, majs og sojabønner til os og de dyr vi spiser. Vi fragter råvarer verden rundt og processer den med olien og regner man olieforbruget efter i forhold til fødevareproduktionen svarer det ca. til at 22 mia mennsker arbejdede direkte med landbrug og fødevareproduktion. Tænk engang. Fødevareproduktion er næst efter transportsektoren den største oliesluger.
Forestil dig lige engang når vi rammer det der populært kaldes ”oilpeak”. Når olieressourcerne rinder ud og vi skal finde andre veje for at producere råvarer. Så ser vores køkken helt anderledes ud. Vi skal spise mindre kød og vi skal spise lokalt. Det Nordiske køkken for helt uden kamp og markedsføring en enorm succes idet det er de lokale afgrøder der kan handles for penge.
Vi vil udvikle en magisk mangfoldighed og betragte den vilde natur som vores mest fantastiske spisekammer. Vi er tyvstartet med svampe, manna, bøgeskud, ramsløg, strandkål, tang og meget andet som vokser helt af sig selv uden hjælp fra mennesker eller maskiner. Disse råvarer skal blot findes og høstes. Industriens monokulturelle ensartethed vil stå tilbage som smagløs uopfindsomhed imens de vilde skud, lokale sekundærmættede krydderurter og sæsonens råvarer for alvor vil være delikatesser.
I 2010 bruges der cirka 250 l kul sort diesel pr ko for at opfoster den – eller én hektar i areal for at brødføde en den. Bondelogikken må derfor være synlig for enhver. Vi skal spise mindre kød. I dag får vi ca 50% af vores Kcal fra vegetabilske kilder og 50% fra kød. I fremtiden bliver det nærmere en 80/20 model.
Men kære læser, det bliver fantastisk. Tænk på at der uendelige sorter krydderurter, gulerødder, korn, linser, tomater og alskens andet. Det bliver smagsfuldt, varieret, sæsonbetonet, underfundigt og økologisk.
Produktionen af gødning og anden kemi er nemlig også baseret på fossil energi.
Og så krøllen på halen. Det bliver helt vildt lokalt. Tænk at genopdage relationen til nature, bondegården, årstidernes skiften og mødet med rigtige mennesker der producerer det du skal leve af.
Velkommen til fagre ny natur og grydemetodik
Søren Ejlersen
Artiklen har været bragt i "Mad og venner"

Ingen kommentarer: