tirsdag den 24. juli 2012

Aftenshowpizza:) med kartoffel og anjos



Pizza



Pizza er en skøn spise året rundt. Du kan lave pizza i utallige variationer. De fleste laver den klassiske med tomatsovs, ost og bacon ell. lign. Men der findes utallige andre modeller som giver dig fornyet pizzaenergi. Pizza skal spises så snart den forlader ovnen. Derfor er det en god idé at dele de pizzaer som kommer ud af ovnen og spises løbende som de er færdige. Her er en grundpizza, som for mange er ikonet på en god pizza. Hvis du har trøffelolie er det forrygende sammen med kartoflerne. Variationer er mangfoldige og du kan frit digte videre med bøffelmælksmozarella, hvidløg, frisk chili og meget andet.

En særlig god kombination til kartoflen er frisk grøn chili og frisk esdragon som begge kommer på før den bages.

God pizzabagning
Her kommer opskriften.
Kartoffelpizza med grøn topping
Pizzadej
5 dl vand
15 g gær
1 tsk salt
2 spsk olivenolie
450 g hvedemel
450 g durummel



Gær smuldres ud i lunkent vand og olivenolie. Rør lidt af melet deri og tilsæt salt. Rør resten af melet i lidt efter lidt og ælt dejen godt. Lad dejen hæve i en tildækket skål i ca. 1 time.

Del dejen i passende stykker og rul dejen ud med håndkraft eller kagerulle.

Fyld og topping
100 g kartofler
1 rosmarinstilk
1 spsk olivenolie
Salt og peber
1 ds anjoser
Evt. lidt luft tørret skinke

Topping af drivhusets og havens høst som grønkål, rødbedeblade, krydderurter, tomater, ærteskud.

Tænd ovnen på højeste varme. Har du en pizzabagesten skal den ind i ovnen fra du tænder ovnen.

Kartofler vaskes godt og skæres i tynde skiver på en mandolin. Kom dem i et fint tyndt lag på den udrullede pizzadej, som du har smurt med lidt olivenolie. Dryp med olivenolie på toppen og kom evt. tørret skinke og frisk rosmarin derpå.

Bag den ved høj varme, ca. 220 grader i ca. 12 minutter. Lav imens topping af fint plukkede urter, grønkål, og evt. ruccala og kvartede små tomater. Tag pizzaen ud og kom et par anjoser på og kom toppingen derpå.

Spises rygende varm.

tirsdag den 17. juli 2012

Fremtidens landbrug - 80_20 Mad








80_20 landbruget,- fremtidens gård.

Ovenfor ser du et sæt slides som inspirerer til en af modellerne for det, jeg mener er fremtidens landbrug og fødevareforsyning.
Agrimonteinstituttets forskning på global fødevareforsyning er en af de inspiratorer til det vi kalder 80_20 landbruget eller 80_20 diæten. I tænkningen om hvordan vi på kloden kan sikre en rimelig fødevareforsyning til 9 mia mennesker, samtidig med at vi får styr på CO2 emmisioner, stopper erosion af jorden, sikrer havenes tilstand og meget meget mere. Monokultur og effektivt landbrug verden over og fødevareindustriens ressourceforbrug driver rovdrift på planetens ressourcer.

Fremtiden ser på den lange bane ganske anderledes ud. Hvis vi er 9 mia på jorden og alle gerne vil have sin daglige bøf for vi væsentligt større udfordringer end i dag. Hvis vi samtidig mener at det er vejen frem, at flytte soya fra sydamerika ned i de 25 mio danske svin, som efterfølgende spises på andre kontinenter, er udfordringen omend endnu større. Har vi på den grønne side, så mest lyst til en mangestout, der er høstet på et andet kontinent og fløjet hjem er udfordringen . . . eksaleret. Og når vi som individer i store dele af befolkningen spiser en ensidig kost af toastbrød af hvidt mel, for meget fedt, så udvikler livsstilssygdommene sig stadig.


En lokal landbrugsmodel som er mere lokal, mere gård, mere grov, og mere sæson kunne være en del af løsningen. Bare den effekt en eksemplificerende gård kunne have på det omkringliggende samenfund
At skabe en betydelig social integration til det omkringliggende samfund så vi som mennesker igen føler os tilknyttet til de kultivetrede landskaber. På fremtidens landbrug bruges naturligvis stadig maskiner, moderne teknologi og innovative metodikker. Men i alle elementer er alt fra klima, miljø til sundhed tænkt i mere bæredygtige modeller. Et væsentligt reduceret emmisionstryk pr ton produceret vare set i forhold til et retailgennemsit. Langt mindre emballage. Højst 20 % animalsk energi da frembringelsen af kød som bekendt er en af de store syndere. Og ved at integrere lokalsamfundet i en sådan gård inspireres til en dannelsesrejse som formegentlig vil være med til at udvikle sundere spisevaner for den enkelte og for planeten. Og som bekendt så smager de råvarer man har været tæt på i processenbedre.


Resultatet er forøget livskvalitet, bedre smag og en sundere planet med gode fremtidsudsigter.

Mine 13 år i kontakt med det man kunne kalde "kultiverede landskaber" siden vi startede Aarstiderne har fået det til, for mig at fremstå som en af de reneste former for bondelogik...
Foodmiles, emballageforbrug og uvirkeligt industrialiserede produkter som skaber livsstilssygdomme, store CO2 foodprint står i modsætning til denne 80_20 model.  Modellen burde give lyst og energi til at plædere for, samt inspirere til, i højere grad at spise sine kultiverede omgivelser og involvere sig i det - mindst på ugeplan.

80_20 indikerer at der i et individs årlige enræringssammensætning maks forbruges 20% animalske Kcal og dermed hele 80% fra planteriget.

Gennem de sidste 7 år har vi set det i børnehøjde i skolehaveprojektet på Krogerup "Haver til Maver". Her har det specielt i evalueringen fra DPU været opsigtsvækkende, at børnene udvikler sine sociale kompetenser når de simpelt er på en gård, dyrker grøntsager og laver mad ud af resultatet. Evalueringen af dette projekt kan frit downloades.

Vi skal genskabe vores forbindelse til naturen og de kultiverede landskaber.

Hilsen
S Ejlersen

tirsdag den 10. juli 2012

Shabshouka og lebne - morgenmad:)

Pyha, man kan godt fare vild i retternes navne - så hvis nogen ved mere så hjælp mig og giv mig et hint. Det er stadig Patrick der spøger. Vi lavede mellemøstlig mad hele Lørdagen efter en Roskildefestival tur Fredag. Lige hvad man har brug for:) Søndag morgen stod den igen på en voldsomt inspirerende morgenmad. Shabshouka og Lebne. Se videoen i sidste indlæg med hvordan man laver drænet yoghurt på den fede måde (som min farmor).

Shabshouka er tomatbagte æg En gudespise. 2 spsk olivenolie 3 fed hvidløg 3 skalotteløg eller 1 løg 1 tsk tøtter koriander 1 allehånde Lidt chili 1 kardemommekapsel 3/4 kg tomater ell 1 flaske mosede tomater 8 æg 
Rist hakket hvidløg i en gryde. Tilsæt løg og sauter ved svag varme til de er gyldne. Rist krydderier på en tør pande og tilsæt dem til løg. Imens flåes tomater (se hvordan på madbio.com) ved at fjerne blomstm, skære kryd i toppen, dyppe i kogende vand til skindet slipper og lægge dem i iskoldt vand. Flå dem, skær i kvarte, fjern kerner, skær i tern og tilsæt dem til løgene. Tilsæt evt. lidt tomatpuré. Kog ind til det er tykt. 
Kom tomatsalsaen i et ildfast fad og lav huller hvori du kommer ét æg i hvert. Bag i ovnen ca. 15 minutter v/ 180 g. 
Server med Lebne, evt. tahin, resten af tabuleshsalat fra i går og godt brød, evt. flade friskbagte arabiske brød. 


Lebne 
5 dl yoghurt 
3 spsk sesamfrø 
Frisk 
timian 
Mynte 
 Dræn yoghurt i et klæde til den er helt fast (3 timer). Rist sesamfør i tør pande, tilsæt timian så det tørrer, køl af og vend det med drænet yoghurt, hakket mynte og koriander og server til Shabshouka.

Mellemøstens spices

Min gode ven Patrick gav den gas i en ny retning.
Denne dag var Patrick inspireret af Israelske kok Ottolenghi.co.uk
Okay dette var en fornøjelse. 2 dage med Patrick gav inspiration til en ny retning. Köfta, tahin, majadre, lebne med masser af dip og spices Næste dag en fantastisk morgenmad kaldet Shabshouka (se denne i næste blogindlæg).

En himmel af nye smage på en anden måde end den dahl man normalt banker sammen. Patrick kladrer selvfølglig min økologiske tænkning og Urtekrams tahin som han mener er for grov...tag dette med et gran salt. Urtekram er god nok. Det nød jeg. Prøv at kaste dig ud i kunsten.

Majadre af ris og linser med stegte løg
2 dl grønne linser
2 dl basmatiris
1 tsk koriander
1/4 stang kanelstang
Lidt chili
3 stk allehånde
2 kardemommekapsler
Rist løg i en pande i olie til de er helt tørre og gyldne. Dryp dem af i sigte. Rist krydderierne i en tør gryde hæld dem i en skål når de er ristede. Kog linser i rigeligt vand til de er 3/4 møre. Hæld dem i en sigte og tilbage i gryden. Tilsæt ris og de ristede krydderier og ca. 5 dl vand. Kog i 13 minutter, læg et viskestykke over samt låg og lad det trække i 15 minutter. Tilsæt halvdelen af stegte løg, vend rundt og top med resten som pynt. Tilsæt evt. frisk koriander.

Köfta af lam og okse
300 g hakket lammekød
300 g hakket okse
Hakket mynte & hakket bred persille
3 æg
3 fed hakket hvidløg
Lidt tørret chili
3 tsk stødt spidskommen
100 g rasp Salt og peber
Til Köfta serveres yoghurt rørt med mynte

Rør det hele godt sammen og lad det trække i ½ time. Form spm lange kødboller og grill dem eller steg dem på pande i olie. Tabulesh Tabulesh af fint skåret (tern) af fennikel, agurk, forårsløg, rød peber, tomat med mynte og koriander samt bred persille og olivenolie + citronsaft. Tahin Tahin af sesampasta rørt med citronsaft, herefter salt og peber og herefter med vand til lind konsistens. Tilsæt hakket koriander og mynte.

mandag den 2. juli 2012

Genial brædefyret pizzaovn

Ny pizzaovn er genial.
Brændefyret mobil sag er en ren fryd.


Her har jeg lavet en simpel kartoffelpizza med TYNDE skiver kartoffel revet på mandolin, olivenolie, toppet med alt fra haven: unge grønkål, ærteskud, salvieblomt, moustradgreens ++

En genial variation er Esdragon og grøn chili på kartoffelpizza. Den model tager jeg gerne æren for. Dejen er lavet på 7 g gær, 7 dl vand, 3 spsk god olivenolie og ½ durumhvede og ½ hvedemel. Har man ikke en pizzaovn anbefaler jeg at man i det mindste køber en pizzabagesten til sin ovn.



Posted using BlogPress from my iPhone